Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het verbeteren van het uiterlijk en de esthetiek van het gebit. Het gaat hierbij dus om meer dan gezonde tanden en een gezond gebit, ook de esthetische aspecten zoals de vorm, kleur en positie van de tanden zijn hierbij belangrijk. Met behulp van verschillende behandelingen en procedures kunnen we in onze tandheelkundige kliniek een glimlach transformeren en daarmee het zelfvertrouwen en het algehele uiterlijk van de patiënt verbeteren.

Tanden bleken is bijvoorbeeld esthetische tandheelkunde

Een van de meest populaire esthetische tandheelkunde behandelingen is tanden bleken. Bij het tanden bleken worden tanden witter gemaakt door het verwijderen van vlekken en verkleuringen. Dit kan zowel inwendig als uitwendig worden gedaan. Inwendig bleken houdt in dat er een bleekmiddel wordt aangebracht aan de binnenkant van de tand, terwijl uitwendig bleken betekent dat er een bleekmiddel op het oppervlak van de tanden wordt aangebracht. Deze behandeling kan grote verschillen maken in het uiterlijk van het gebit en geeft mensen vaak meer zelfvertrouwen in hun glimlach.

Opvullen van gaten in het gebit met cosmetische tandheelkunde

Gaten in het gebit, ook wel bekend als cariës of gaatjes, kunnen het uiterlijk van een gebit natuurlijk ook enorm beïnvloeden. Cosmetische tandheelkunde biedt opties voor het opvullen van deze gaten, bijvoorbeeld met behulp van kronen of bruggen. Een kroon is een kunstmatige tand die over een beschadigde of ontbrekende tand wordt geplaatst, terwijl een brug bestaat uit twee of meer kronen die aan weerszijden van een lege ruimte worden bevestigd om een kunstmatige tand(en) te ondersteunen. Deze behandelingen kunnen helpen om het uiterlijk van het gebit te verbeteren door ontbrekende tanden te vervangen en gaten op te vullen.

Restaureren en verbergen van afgebroken of ongelijke tanden

Een ander belangrijk aspect van esthetische tandheelkunde is het restaureren en verbergen van afgebroken of ongelijke tanden. Dit kan worden gedaan met behulp van composiet of facings. Composiet is een tandkleurig materiaal dat wordt gebruikt om tandvormige ‘opvullingen’ te maken die de gebroken delen van tanden kunnen herstellen. Het resultaat hiervan is een mooie, gelijkmatige glimlach. Facings zijn dunne schelpen van porselein of composiet die op het oppervlak van de tanden worden geplaatst om onvolkomenheden te verbergen. Deze behandeling kan ook helpen om de vorm en kleur van tanden te verbeteren en een stralende lach te creëren

Voorafgaand aan de behandeling van tanden bleken

Het proces van tanden bleken begint zoals elke behandeling met een consultatie bij de tandarts. Tijdens dit consult zal de esthetisch tandarts beoordelen of je een geschikte kandidaat bent voor de behandeling. De gezondheid van je tandvlees en tanden speelt hierbij een belangrijke rol. Als je eenmaal goedgekeurd bent, zal de tandarts beginnen met het bleken van je tanden.

De tandenbleek behandeling

Het proces begint met het aanbrengen van een beschermend materiaal op je tandvlees, zodat alleen je tanden worden gebleekt en je tandvlees wordt beschermd tegen eventuele irritatie. Vervolgens wordt er een speciale bleekgel op je tanden aangebracht. Deze gel bevat een veilige concentratie waterstofperoxide, dat verantwoordelijk is voor het bleekeffect. De gel wordt geactiveerd met behulp van een speciale lamp of laser, die ervoor zorgt dat de gel diep in je tanden doordringt.

Het bleekproces duurt meestal tussen de 30 minuten en een uur, afhankelijk van de gewenste resultaten en de ernst van de verkleuringen. Gedurende deze tijd kun je ontspannen en genieten van je favoriete tv-programma of luisteren naar je favoriete muziek. We doen er alles aan om je comfortabel en op je gemak te laten voelen tijdens de behandeling. Na het bleken wordt de gel verwijderd en wordt je mond grondig gespoeld. De tandarts zal het resultaat controleren en je advies geven over hoe je je nieuwe stralende glimlach kunt behouden.

Restaureren van afgebroken of ongelijke tanden met composiet

Niets is zo vervelend als een afgebroken tand. Het kan je zelfvertrouwen aantasten en ervoor zorgen dat je lach verbergt. Gelukkig kan de esthetische tandarts dit probleem verhelpen met behulp van composiet. Composiet is een tandkleurig vulmateriaal dat perfect op maat gemaakt wordt voor jouw gebit. Het herstellen van afgebroken tanden met composiet is een snelle en effectieve oplossing.

Onze cosmetisch tandarts zal eerst de beschadigde tand grondig reinigen en voorbereiden. Vervolgens wordt de composiet laag aangebracht en geboetseerd om de natuurlijke vorm van de tand na te bootsen. Daarna wordt het materiaal na uitharding gepolijst waardoor de gerestaureerde tand eruit ziet als nieuw. Naast het herstellen van afgebroken tanden, kan composiet ook gebruikt worden om ongelijke tanden te egaliseren. Als je last hebt van groeven in je tanden of andere kleine imperfecties kan dit met behulp van composiet worden opgevuld. Hierdoor krijg je een mooi en gelijkmatig gebit zonder dat er uitgebreide orthodontische behandelingen nodig zijn.

Facings voor afgebroken of ongelijke tanden met esthetische
tandheelkunde

Wil je snel en eenvoudig een stralende lach? Dan zijn facings misschien iets voor jou! Een facing is een dun laagje porselein of composiet dat over de voorkant van je tanden geplaatst wordt. Het wordt op maat gemaakt en zorgvuldig aangebracht, waardoor het resultaat er natuurlijk uitziet. Als je last hebt van ernstige verkleuringen of misvormingen, biedt facings mogelijk een oplossing. Ze kunnen ook gebruikt worden om spleetjes tussen tanden te verbergen en ongelijke tanden recht te trekken. Het plaatsen van facings gebeurt in slechts enkele afspraken bij de Tandarts van Schiedam. Facings zijn duurzaam en gaan lang mee, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en regelmatig controle afspraken te maken bij de cosmetisch tandarts. Op die manier blijven je facings er jarenlang mooi uitzien.

Esthetische tandheelkunde: Het plaatsen van kronen en bruggen

Een kroon is een kunstmatige tand die over de bestaande tand wordt geplaatst om deze te beschermen en te versterken. Het zorgt voor stabiliteit en esthetiek. Kronen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals keramiek of metaal. Onze tandartsen zullen eerst grondig onderzoek doen om te bepalen of een kroon, of een andere manier van esthetische tandheelkunde de beste oplossing is voor jou en we bespreken samen met jou de mogelijkheden en laten je zien hoe de kroon eruit zal zien. Vervolgens wordt de kroon op maat gemaakt en nauwkeurig geplaatst. Een brug wordt gebruikt om een of meerdere ontbrekende tanden te vervangen. De brug wordt bevestigd aan de aangrenzende tanden, die als funderingen fungeren. Dit zorgt ervoor dat de brug stevig op zijn plaats blijft en een natuurlijke uitstraling heeft.

Meer weten of heeft u vragen over esthetische tandheelkunde? Neem dan gerust eens contact met ons op, of plan een afspraak met een van onze tandartsen in Schiedam in.

    Tandzorg van topkwaliteit

Alles draait om de gezondheid van jouw gebit. Daarom leveren we tandzorg van de hoogste kwaliteit. De beste artsen, de nieuwste technieken, de modernste apparatuur, gewoon in onze vertrouwde praktijk.

Direct inschrijven

Wij nemen sinds kort weer patiënten aan! Wil je je bij ons inschrijven, vul dan het online inschrijfformulier in. Je inschrijving is in 2 stappen geregeld. Liever telefonisch inschrijven? Bel gerust even met de praktijk!

Waarom Tandheelkundige Kliniek Schiedam?

  • Alle tandheelkundige experts onder één dak
  • We nemen de tijd voor je
  • Pijnvrije behandelingen
  • Alle tandheelkundige experts onder één dak