Orthodontie

Je mond bepaalt voor een groot deel je uiterlijk. Helaas wordt niet iedereen geboren met een recht en regelmatig gebit. Scheve tanden, een overbeet of een te smalle kaak komen dan ook vaak voor.

Dat is niet alleen minder mooi om te zien, maar kan ook andere vervelende gevolgen hebben, zoals moeite met kauwen, spraakproblemen of een gebit waar geen plek is voor alle tanden en kiezen. Een beugel biedt uitkomst; met een orthodontische behandeling worden de tanden mooi recht gezet en worden eventuele kaakproblemen gecorrigeerd.

Wanneer moet je een beugel?

De tandarts is meestal degene die een orthodontische behandeling adviseert. Vaak is er dan bij de controles al vastgesteld dat er sprake is van een scheefstand, overbeet of ander probleem. Meestal gaat het hierbij om kinderen bij wie het melkgebit net is gewisseld. In een enkel geval kan er ook al eerder worden ingegrepen, bijvoorbeeld als er sprake is van een te smalle bovenkaak. Je kunt ook naar een tandarts voor orthodontie als je volwassen bent.

Kan ik naar een tandarts voor orthodontie in Schiedam?

Als jij of je kind vanuit onze eigen tandartsenpraktijk wordt doorgestuurd naar een tandarts voor orthodontie, dan hoef je niet naar een andere praktijk. Bij Tandartsenpraktijk Schiedam kun je namelijk ook terecht voor een beugelbehandeling. Dat is natuurlijk wel zo gemakkelijk en vertrouwd.

Hoe gaat een orthodontische behandeling?

De arts zal eerst de stand van het gebit bekijken. Er worden foto’s gemaakt: röntgenfoto’s van het gebit zelf, maar vaak ook een ‘gewone’ foto van je gezicht. De arts kan op die manier goed bepalen wat de problematiek is. Daarna zal hij of zij met jou/jullie bespreken hoe de behandeling gaat verlopen. Soms is het nodig om een of meerdere kiezen te trekken, bijvoorbeeld om ruimte te maken in de kaak. Ook kan het zijn dat de bovenkaak eerst verbreed moet worden met een speciale beugel. Als alle voorwaarden goed zijn, kan er een beugel geplaatst worden.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De duur van een orthodontische behandeling varieert per persoon. Het hangt onder andere af van het behandelplan. Als je alleen een beugel nodig hebt om je tanden recht te zetten, dan ben je sneller klaar dan wanneer bijvoorbeeld je bovenkaak eerst verbreed moet worden. Het hangt deels ook af van je eigen inzet. Draag je je beugel trouw iedere dag, dan zie je sneller resultaat dan wanneer je hem regelmatig vergeet in te doen. Om je een indruk te geven: een gemiddeld beugeltraject duurt zo’n twee jaar. Daarna krijg je een ‘spalkje’ om het resultaat te behouden.

Wat kost orthodontie in Schiedam?

De kosten voor een beugel verschillen per persoon. Het totaalbedrag hangt onder meer af van de soort beugel die je krijgt en hoe lang je deze moet dragen. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van 2.000 tot 3.000 euro. Uiteraard geven we je vooraf een indicatie met een preciezer bedrag, zodat je weet wat je kunt verwachten. Onze tarieven zijn gebaseerd op de tarievenlijst orthodontische zorg, zoals opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wordt mijn beugel vergoed?

Vanuit de basisverzekering worden alleen in uitzonderlijke gevallen (medische noodzaak) de beugelkosten vergoed. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden de kosten voor orthodontie wel (deels) vergoed. Soms zijn daar wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals een jaar wachttijd. Check je polis of neem contact op met je zorgverzekeraars voor meer informatie.

    Tandzorg van topkwaliteit

Alles draait om de gezondheid van jouw gebit. Daarom leveren we tandzorg van de hoogste kwaliteit. De beste artsen, de nieuwste technieken, de modernste apparatuur, gewoon in onze vertrouwde praktijk.

Direct inschrijven

Wij nemen sinds kort weer patiënten aan! Wil je je bij ons inschrijven, vul dan het online inschrijfformulier in. Je inschrijving is in 2 stappen geregeld. Liever telefonisch inschrijven? Bel gerust even met de praktijk!

Waarom Tandheelkundige Kliniek Schiedam?

  • Alle tandheelkundige experts onder één dak
  • Wij nemen de tijd voor je
  • Pijnvrije behandelingen
  • Zonder angst naar de tandarts