Mondhygiëne

Een schoon gebit is mooi om te zien en blijft langer gezond. Onze mondhygiënisten doen er alles aan om je gebit in topconditie te brengen en te houden.

Ze controleren het tandvlees op ontstekingen en maken alle tanden en kiezen grondig schoon.

Je kunt bij deze professionals terecht voor onder meer de volgende behandelingen:
– Het verwijderen van hardnekkige of uitgebreide aanslag op de tanden (plaque, tandsteen);
– Uitgebreide gebitsreiniging;
– Tandvleesbehandelingen (bij ontstekingen);
– Tanden bleken.

De mondhygiënisten maken deel uit van ons team. Wil je naar de mondhygiënist in Schiedam, dan kun je dus gewoon in onze eigen praktijk terecht.

Plaque en tandsteen, wat is dat ook alweer?

Plaque (ook wel tandplak genoemd) is een kleverige, geelwitte substantie die bestaat uit speekseleiwitten, voedselresten en bacteriën. Plaque vormt een laagje op de tanden, en dan vooral tegen de tandvleesrand aan. Daardoor kunnen de bacteriën gemakkelijk onder het tandvlees komen. Als de plaque niet regelmatig wordt weggepoetst, kan het tandvlees op den duur gaan ontsteken, met als gevolg dat de tanden en kiezen losser kunnen gaan staan.

In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot het verlies van de tanden en kiezen.
Tandsteen is verkalkte plaque. De aanslag heeft zich zodanig op het tandoppervlak vastgezet dat het niet meer weg te poetsen is. Tandsteen kan een gele tot bruine kleur hebben door kleurstoffen uit voeding (koffie, thee, rode wijn) die zich hechten aan de aanslag.

Tandsteen verwijderen, hoe gaat dat?

Het verwijderen van plaque en tandsteen is belangrijk, want deze aanslag kan de gezondheid van het gebit aanzienlijk bedreigen. De mondhygiënist(e) verwijdert plaque en oppervlakkig tandsteen met een haakje. Hardnekkige aanslag wordt aangepakt met behulp van speciale instrumenten. Hiermee wordt het tandsteen losgetrild, waarna het makkelijker verwijderd kan worden. De tanden en kiezen worden vervolgens gepolijst, zodat het oppervlak weer mooi glad en schoon is.

Wanneer naar de mondhygiënist in Schiedam?

Een bezoekje aan onze mondhygiënist(e) is bijvoorbeeld aan te raden als je specifieke klachten hebt, zoals:
– Een aanhoudende vieze adem of vervelende smaak in de mond;
– Tandvlees dat snel bloedt, bijvoorbeeld tijdens het eten van iets hards, of bij het tandenpoetsen;
– Rood, gezwollen tandvlees;
– Losstaande tanden of kiezen.

Dit zijn allemaal klachten die kunnen duiden op een tandvleesontsteking. Het kan ook voorkomen dat je geen klachten ervaart, maar dat je toch veel aanslag en/of (bijna) ontstoken tandvlees hebt. De tandarts kan dit vaststellen tijdens de periodieke controle en je doorverwijzen naar de mondhygiënist.

Mondhygiënist: de expert in mondhygiëne

Een gezonde mond en een stralende glimlach zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en welzijn. Het is niet alleen een kwestie van een goede tandenpoets routine thuis; regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist spelen ook een cruciale rol bij het behoud van een optimale mondgezondheid.

We vertellen je graag meer over de waardevolle rol van een gebitsspecialist en waarom hun expertise zo belangrijk is voor een gezonde mond.

De veelzijdige rol van de mondhygiënist

De mondhygiënist speelt een veelzijdige en essentiële rol binnen de mondzorg. Deze professional is gespecialiseerd in mondhygiëne en preventieve zorg. Een van de belangrijkste taken van de gebitsspecialist is het uitvoeren van professionele
gebitsreinigingen. Tijdens deze behandeling worden tandplak, tandsteen en andere schadelijke bacteriën verwijderd die zich kunnen ophopen, zelfs bij degenen die trouw hun tanden poetsen. Een grondige gebitsreiniging helpt tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te voorkomen.

Voorlichting en advies

Een mondhygiëniste geeft waardevolle voorlichting en advies over mondzorg. Ze helpen je bij het ontwikkelen van een persoonlijke en effectieve mondverzorgingsroutine, inclusief tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondspoelingen. Ze kunnen je ook informeren over het belang van gezonde voeding en de invloed daarvan op je mondgezondheid.

Meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen

Tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis, kunnen ernstige gevolgen hebben voor je mondgezondheid als ze niet tijdig worden behandeld. Mondhygiënisten zijn opgeleid om vroege tekenen van vervelende tandvleesaandoeningen te herkennen en effectieve behandelingen aan te bieden om verdere schade te voorkomen.

Naast het schoonmaken van je gebit, voert een gebitsspecialist ook regelmatige
mondonderzoeken uit om te controleren op mogelijke problemen zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, en zelfs tekenen van orale kanker. Vroegtijdige detectie kan leiden tot een snelle behandeling en betere resultaten.

Behandeling van gevoelige tanden

Heb je last van gevoelige tanden? Een mondhygiënist kan je adviseren over de juiste tandpasta en andere producten die kunnen helpen de gevoeligheid te verminderen en je mondcomfort te verbeteren. Het bijwonen van regelmatige afspraken bij de gebitsspecialist of bij de algemene tandartscontroles kan veel mondproblemen voorkomen voordat ze ernstig worden en dure behandelingen vereisen. Ben je een beetje angstig voor de tandarts of mondhygiënist? Geen probleem, wij hebben daar ervaring mee om iedereen gerust te stellen
tijdens de behandelingen.

De mondhygiënist kan een op maat gemaakt behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke mondbehoeften en gezondheidsdoelen. Door regelmatig een bezoekje aan de gebitsspecialist te brengen, investeer je in een gezonde mond op de lange termijn. Dit kan je een stralende glimlach en een betere algehele gezondheid opleveren.

Voor een gezonde mond

Het serieus nemen van mondhygiëne en regelmatig bezoeken aan een gebitsspecialist zijn van cruciaal belang voor iedereen. Een gezonde mond is niet alleen essentieel voor een stralende glimlach, maar heeft ook een diepgaand effect op de algehele gezondheid. Mondgezondheidsproblemen kunnen leiden tot ernstige aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en longinfecties.

Door mondhygiëne serieus te nemen, kunnen deze risico’s worden verminderd en kunnen gezondheidskosten op lange termijn worden bespaard. Bovendien draagt een goede mondhygiëne bij aan het behoud van zelfvertrouwen en welzijn, waardoor je met een stralende glimlach door het leven kunt gaan. Het bezoeken van de mondhygiëniste is een investering in jezelf en je gezondheid die niet genegeerd mag worden. Het is ook belangrijk dat je een mondhygiënist kiest bij jou in de buurt zoals mondhygiënist Schiedam.

Wat kost de mondhygiënist in Schiedam?

De tarieven van de mondhygiënisten bij Tandartsenpraktijk Schiedam zijn
gebaseerd op de tariefbeschikking die is opgesteld door de Nederlandse
Zorgautoriteit. De kosten voor een behandeling door de mondhygiënist(e)
hangen af van de soort behandeling die wordt uitgevoerd.

Uiteraard kunnen we je voor de behandeling een inschatting geven van de
kosten voor de mondhygiënist. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te
staan.

Wat kost de mondhygiënist in Schiedam?

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (deels) de kosten van de
behandeling bij de mondhygiënist. Check je polis of neem contact op met je
zorgverzekeraar om te controleren of dit voor jou geldt.

    Tandzorg van topkwaliteit

Direct inschrijven

Wij nemen sinds kort weer patiënten aan! Wil je je bij ons inschrijven, vul dan het online inschrijfformulier in. Je inschrijving is in 2 stappen geregeld. Liever telefonisch inschrijven? Bel gerust even met de praktijk!

Waarom Tandheelkundige Kliniek Schiedam?

  • Alle tandheelkundige experts onder één dak
  • Wij nemen de tijd voor je
  • Pijnvrije behandelingen
  • Zonder angst naar de tandarts